Francesco Illy, inventatorul espressorului modern şi fondatorul renumitei companii Illy, s-a născut în Banat, în anul 1892. A crescut in Timișoara unde a studiat economia. După școala primară s-a mutat la Viena iar la vârsta de 22 de ani el a fost recrutat în armata austro-ungară, și a luptat din 1914 pe aproape fiecare front din Primul Război Mondial.

După război, Illy Ferencz s-a stabilit împreună cu sora sa la Trieste, în Italia, unde şi-a descoperit cele trei iubiri ale vieţii: oraşul, tânăra triestină cu care avea să se insoare si cafeaua. A lucrat cu companii care se ocupau cu vânzarea de cacao și torefiere. În jurul anului 1930, Illy a inventat propria metodă de a menţine prospeţimea şi calitatea cafelei prăjite, astfel încât aceasta să fie transportată în condiţii optime către locaţii îndepărtate, în loc să fie prăjită la destinaţie. A stabilit chiar un parteneriat cu fabricanţii locali de cafea, cunoscuta companie Hausbrandt.

În anul 1933, Illy înfiinţează Illycaffè, concernul care deţine titlul de inventator al maşinii automate de cafea. Aceasta maşină funcţionează pe bază de abur presurizat. Illetta, aşa cum se numeşte această maşină de cafea, este de fapt predecesorul espresorului din zilele noastre. Francesco (Ferencz) Illy s-a stins din viaţă în 1956, la Trieste. Fiul său, chimistul alimentar Ernesto Illy (1925-2008), a preluat conducerea companiei de cafea, care este la ora actuală la cea de-a treia generație Illy prin Andreea Illy. Illycaffe produce şi vinde un amestec unic de cafea Arabica, fiind leader de calitate în domeniul cafelei. Illycaffe le oferă cunoscătorilor o experienţă totală, autentică, a cafelei italieneşti. Cafeaua illy este disponibilă în mai mult de 41.000 dintre cele mai de top restaurante şi cafenele, fiind vândută în peste 140 de ţări din lume. Zilnic în lume se servesc peste 6 milioane de ceşti de cafea espresso illy. Compania are mai mult de 800 de angajati și a ajuns la o cifra de afaceri de 361 milioane de euro în 2012.

National Geografic a realizat un documentar inedit despre fabrica lor din Trieste. Il puteți urmari în linkul de mai jos: https://www.youtube.com/watch?v=P-K8jL4RqLU