O ceasca de Arabica
In ceasca, un espresso bine pregatit - exclusiv din cafea Arabica de inalta calitate - este frumos parfumat, dulce si rotund, cu o aciditate usoara si placuta, adesea cu aroma de ciocolata si de caramel si doar un indiciu usor de amar.
Stratul bogat cremos pe partea de sus, sau crema, ar trebui sa aiba o nuanta rosiatica maro neintrerupta.

Arabica: Flori si fructe

Deoarece cafeaua  creste in regiunile tropicale si ecuatoriale unde este mereu primavara sau vara, nu este o schimbare de climat, ci mai degraba inceputul sezonului ploios care fac planta de cafea Arabica sa infloreasca, alba si parfumata.
In opt sau noua luni de la inflorire apar fructe, rosii si asemanatoare cu ciresele, fiecare continand cate doua seminte.
Dupa fiecare ploaie planta infloreste, astfel pe planta se regasesc totodata flori, fructe coapte si necoapte, motiv pentru care procesul de recoltare trebuie sa fie foarte atent.

Arbustul  Arabica

Planta de cafea este un arbust, clasificat in genul Coffea, si face parte din familia Rubiacee (genus coffea). Exista mai multe specii de plante de cafea, cea mai buna calitate fiind Arabica, care astazi reprezinta 59% din productia de cafea din lume.

Arabica are originea în zonele muntoase din Etiopia. Este sensibila la caldura si umiditate, si creste la altitudini mai mari de 900 de metri si poate ajunge sa creasca chiar si la 2500 metri. Arabica cultivata la altitudini mai mari este asociata cu caracteristici de calitate mai ridicate în timpul prajirii.

Bobul de cafea este de fapt samanta plantei de cafea, gasit intr-un fruct de culoare rosie. Fiecare fruct contine două seminte (boabe), inconjurate de o membrana numita pergament, si un strat de pulpa carnoasa dulce. Boabele de cafea Arabica sunt destul de plate si alungite, cu o adancitura longitudinala.
Genetic Arabica este singura specie cu 44 de cromozomi de Coffea din punct de vedere chimic, continutul de cafeina Arabica variaza intre  0.9-1.7% din volumul fiecare bob.


Cafeaua a aparut in Etiopia acum mai bine de 1000 de ani, in zilele noastre fiind, dupa petrol, pe locul doi in privinta importantei economice.